Blog

Továbbképző 10. 1. hét

Kedves Táncosok!

Köszönjük, hogy idén is minket választottatok 😉 Kitartó és lendületes munkát kívánunk az új tanévben (is) az egész tánciskola nevében! Mindent bele Továbbképző 10. évfolyam!

A nagy rutin és gyakorlat ellenére sosem árt egy kis ismétlés: hisz tudjuk, hogy ismétlés a tudás anyja, vagy hogy gyakorlat teszi a mestert. A régóta versenyző pároknak is javára válik, ha újra és újra előveszik az alapokat, felelevenítik korábban már megtanult ismereteiket. Ezen a héten ismételjük az izolációs gyakorlatokat, és szót ejtünk az éves teendőinkről.

Ha már használtátok a művészeti iskola honlapját, jól tudjátok, hogy hogyan van felépítve a tananyag-segédlet: részben táncos videók, részben szöveges instrukciók formájában kaptok segítséget. A táncokhoz megfelelő zenéket a gyakorláshoz könnyen találtok a Youtube-on, ha beírjátok a tánc nevét a keresőbe. Természetesen az oldalunkon közzétett anyag csak mankó, hisz ott vannak a tanáraitok, akik azért vannak, hogy minden támogatást megkapjatok a fejlődéshez és gyakorláshoz. Ha bármi kérdésetek van, vagy elakadnátok, hozzájuk bármikor fordulhattok bizalommal J

1. hét

Társastánc: Izolációs gyakorlatok ismétlése, év eleji szervezési feladatok, a tanév rendjének ismertetése.

Társastánctörténet: Az előző év anyagának áttekintése, összefoglalása.

Bemelegítés Az első héten mindenképpen meg kell említenünk a bemelegítés fontosságát. Bizonyára már jól tudjátok, hogyan is kell elvégezni egy alapos, jól felépített bemelegítést. Ha mégis szeretnétek egy támpontot, honlapunkon találtok szöveges és videó segítséget is. A szöveges instrukcióban és a videó-felvételen egy lehetséges bemelegítést láthattok. Ha gondoljátok, saját tapasztalataitokat és órán tanult ismereteiteket is felhasználhatjátok, illetve választhattok a bemelegítéshez saját kedvenc zenét is. Miután a tanév első táncóráján felhívtuk a figyelmeteket a bemelegítésre, a későbbiekben már nem fogjuk minden óra előtt ezt megtenni, hisz már magatoktól is tudjátok, hogy ez fontos része a gyakorlásnak. kb. 5 perc       (Videó melléklet a honlapon!)       Ajánlott zene Mark Ronson & Bruno Mars – „Uptown Funk”
Izoláció Az eddigi táncos tanulmányaitok alapján már jól ismeritek ezt a fogalmat: izoláció. Mostanra már bizonyára több száz izolációs gyakorlatot elvégeztetek, ennek ellenére sosem árt felfrissíteni emlékezetünket, illetve lehet, hogy tudunk nektek mondani/mutatni olyasmit, ami nem teljesen volt egyértelmű, vagy amit nem tudtatok még az izolációról. Az izoláció az összes táncban megjelenő technika, aminek a lényege, hogy megpróbáljuk teljesen külön, egymástól akár függetlenül mozgatni az egyes testrészeinket. Mindenhol, ahol van a testünkben ízület vagy pl. a gerincünk mentén képesek vagyunk úgy mozgatni az „alkatrészeinket”, hogy úgy tűnjön, mintha azok teljesen önálló „életre tudnának kelni”. Azért jó megtapasztalni azt a képességünket, miszerint a testrészeink egymástól függetlenül is mozgathatóak, mert ez ad egy kontrollt a testünk felett, javíthatjuk általa a testtudatunkat. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk egy mozdulatot megtanulni vagy lemásolni, sokkal gyorsabban képesek leszünk a szemünkkel analizálni, hogy vajon melyik izmot kell mozgatnunk ahhoz, hogy az adott mozdulat úgy nézzen ki, ahogy kell vagy ahogy azt pl. a oktatónktól láttuk. A táncórákon általában a mellkas és a csípőizolációra szoktunk koncentrálni, hiszen ezek azok a területek, amelyeknek a bemozgatására, plasztikussá tételére a leginkább szükségünk van. A mellkasizolációban résztvesznek a has –és hátizmok illetve a gerincoszlop mentén található mélyizmok, de a vállunkat is használjuk. A mellkas-izolációnál leginkább arra figyelünk, hogy „libikókázás” vagy törzshajlítás helyett inkább toljuk a mellkast – oldal irányba illetve előre-hátra. A csípőizolációnál azt kell megemlítenünk, hogy a csípő-ízület illetve a gerincünk alsó része milyen mozgás-irányokat és spektrumot tesz anatómiailag lehetővé: a csípőnket tudjuk billenteni előre-hátra illetve oldalra, de rotációra (tehát csavarodásra) is képes. Tulajdonképpen e három mozgásirány kombinációja fogja pl. lehetővé tenni a csípő „nyolcas” kivitelezését a Latin-amerikai táncokban. Segítségképpen nézzétek meg a honlapunkon található videó mellékletet!
Szervezés A tanévet a szokott rendnek megfelelően kezdjük. A korábbi évfolyamokon találkozhattatok Viselkedéskultúra és Tánctörténet órákkal is. Az idei tananyag a Társastáncon kívül Tánctörténettel is foglalkozik. Az év során a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan most is tervezünk félévi bemutató órát (nyílt órát) és félévi vizsgát, majd év vége felé közeledve év végi záróvizsgát és táncbemutatót. Ha tánctanárotokkal voltatok már táncversenyen, nagy valószínűséggel idén is része lesz a tanév közbeni felkészülésnek a versenyre való edzés, gyakorlás. Szeretnénk minél több fellépési és versenyzési lehetőséget biztosítani Nektek, táncos növendékeknek.
Társastánc-történet A 9. évfolyam Tárastánc-történet óráin megismerkedhettetek az európai társastánc élet kialakulásával, a nemzetközi táncmozgalmak és szakszövetségek jelentőségével és munkájával. Megtudtuk, hogy a nemzetközi társastánc-élet kialakulásában és fejlődésében nagy szerepe volt Angliának, majd Németországnak, akik komoly befolyással voltak a táncversenyek szabályainak kialakításában és a versenytánc szabványosításának folyamatában. Rövid betekintést kaptatok arról, hogy hazánk hogyan csatlakozott ehhez a műfajhoz, s talán szüleitek, nagyszüleitek maguk is meséltek saját élményeikről, amikor fiatalkorukban az egyetlen TV-csatorna a Magyar Televízió közvetítette a szombathelyi „Savaria Táncversenyeket” (Antal Imre konferálásával). Hazánkban a Magyar Táncsport Szakszövetség látja el a hazai és nemzetközi verseny-szervezéssel kapcsolatos feladatokat. Nyilvántartja a hazai egyesületek/klubok eredményeit, igazolt versenyzőit, képviseli az ágazat érdekeit illetve kapcsolatot tart a tagokkal de más nemzetközi szervekkel is a műfaj hazai fejlődésének érdekében. Feladata még a tehetséges, sikeres táncosok felkarolása és delegálása külföldi versenyeken. Idén a formációs táncok kerülnek a középpontba, de év eleji feladataink közé tartozik azon tánc-„ikonok” bemutatása is, akik kiemelkedő eredményeikkel és elhivatottságukkal hozzájárultak a hazai táncélet kialakulásához és fejlődéséhez.
Levezetés / egyéb Kutassatok fel táncos filmeket és nézzétek meg őket! Érdemes a retro filmeknek is utánanézni. Lehet, hogy kicsit divatjamúltak, de tele vannak inspiráló gondolatokkal. Pl. egy „Flashdance” vagy egy „Dirty dancing” után mindig úgy érzed, hogy meg tudnád váltani a világot. Egy pár ötlet még: „Grease”, „Step up”, „Hölgyválasz”, „Rivaldafényben” (Center Stage), „Táncra fel!” (Feel The Beat) vagy „Billy Elliot”.
Author: Bődi Richárd

Leave a comment